måndag 27 februari 2012

Förvaring


Nu har vi precis avslutat en intervju om förvaring som lokaltidningen http://lokaltidningen.se/
gjort med oss. De ville ha tips på hur man ska tänka när man vill ha ordning och reda och idéer på bra förvaringslösningar.
 Så vi visar några bra lösningar här också…

HALLHYLLA


Den här lilla hallen har inte mycket till golvyta men rymmer ändå allt som krävs av en funktionell hall. Ett platsbyggt hyllsystem byggdes och måtten anpassades faktiskt efter de korgar som var tilltänkta att stå i facken. Här kan alla i familjen få minst två korgar var och där förvaras allt från vantar till kepsar och sjalar. De många krokarna tar hand om jackorna och när skorna ska knytas finns en sittbänk att slå sig ner på.Det var de kvadratiska korgarnas mått som avgjorde måtten på facken redan på planeringsstadiet. Alltihop byggdes med hyllplan från Byggmax och alla kanter är frästa vilket blev en fin detalj.

Såhär gick bygget till:

Väggen kläddes med pärlspont som målades i vitt. Sedan byggdes själva hyllsystemet med hjälp av obehandlade hyllplan i furu med ett djup på 40 centimeter. Alla kanter är frästa för att det ska se genuint ut. Hyllplanen skruvades ihop från sidorna och hela väggen växte fram, fem fack på höjden på vardera sida om bänken och tre fack under bänken. Alla skruvhål spacklades igen och alltsammans målades i vitt. På den övre hyllans undersida skruvades krokar i gammal stil fast. Dynor till sittbänken och korgar i facken var det sista som saknades innan det var klart. 

BOKBÄNK


Den här bokbänken är ett smart alternativ till en vanlig bokhylla. Perfekt att stapla böcker och tidningar på, hjulen gör den dessutom flyttbar och flexibel.

Du behöver:
Ett hyllplan i önskad storlek, finns på byggvaruhuset, detta är 40 centimeter djupt.
Fyra stycken vridbara hjul, dessa kommer från Jula.
Vit färg, använd en snickerifärg.

Gör såhär:
Måla hyllplanet i valfri kulör med en snickerifärg.
Låt färgen torka.
Skruva fast hjulen på undersidan.
Fyll med böcker och tidningar.TRÄLÅDABygg en låda på hjul som förvarar returtidningar och petflaskor i väntan på återvinning. Vid behov används den som sittbänk samtidigt som hjulen gör den flyttbar och flexibel. 

Lådan byggs av ohyvlade plank som sätts ihop med hjälp av trekantslister, gångjärn gör locket öppningsbart och hjulen gör lådan lätt att flytta. denna låda är 74 centimeter bred, 44 centimeter hög och 40 centimeter djup.Börja med de två gavlarna, lägg ihop tre plankor, skruva dit två stycken trekantslister med två skruvar i varje från utsidan.Fortsätt med långsidorna genom att skruva dit de tre sidoplankorna en efter en i båda gavlarna.


Lådans fyra sidor hålls ihop genom de fyra trekantslisterna i hörnen.


Till botten räcker det med två plankbitar, det gör inget om det blir små glipor mellan plankorna. Bottenbitarna skruvas fast i gavlarna.Locket görs på samma sätt som gavlarna, lägg ut de tre plankbitarna och fäst ihop dem med två lister.Skruva dit hjulen med broms från Ikea.

2 kommentarer:

  1. Tack för finfina tips! Den där lådan skulle jag vilja bygga till att ha återvinningen i.... Undrar om man kan bygga en som kan stå ute?

    SvaraRadera
  2. Hej Lotten!
    Kul att du gillar tipsen! Olja, grundmåla och färdigmåla med en utomhusfärg (typ fasadfärg) så kan lådan klara att stå ute :-))

    /Sania

    SvaraRadera