tisdag 10 april 2012

Fläta pil

Att fläta fina saker i pil till trädgården är enkelt och roligt. Själva pilen finns att köpa hos bland andra Salixprodukter http://www.salixprodukter.se/ och i välsorterade handelsträdgårdar men du kan också plocka sly i exempelvis dikeskanten. Ta bort kvistar och blad så har du fina pinnar att jobba med. Även de så kallade vattskotten på ett äppelträd går utmärkt att fläta med. Grunden är att du använder lite tjockare pinnar som sticks ner i jorden och tunnare för själva flätningen. Att sedan fläta innebär helt enkelt att du lägger pinnarna omlott varannan framför och varannan bakom de stående pinnarna.
Klipp till de pinnar som ska stickas ner i jorden till önskad höjd, de bör vara något tjockare än de som ska flätas. Sätt ner dem i jorden i en cirkel runt krukan.
Ta två stycken lite tunnare pinnar som du flätar runt de stående pinnarna, varannan framför och varannan bakom ett varv runt och knyt ihop alltsammans upptill med ett snöre.
Jämna till topparna med en sekatör.Klipp till de pinnar som ska stickas ner i jorden, de bör vara något tjockare än de andra. Sätt dem med cirka 20 centimeters mellanrum. Sen flätar du staketet med de längre pinnarna genom att lägga varannan framför och varannan bakom de stående pinnarna tills du har den längd och höjd på staketet du önskar.


Här är resultatet av en del av helgens påskpyssel.


Snart dags att plantera i den nya rabatten, sen är det bara att invänta värmen och grönskan...


Tänk så mycket fint man kan göra av en sån här bunt!1 kommentar:

  1. Jättefint med flätad pil, fint till mkt!

    Längtar till sommaren massor när man ser såna här bilder =)

    SvaraRadera