måndag 15 september 2014

Vi medverkar i tidningen Land

                                       Land

Sania och Susanna: ”Vi tröttnar aldrig på att virka & gjuta”

AV YASEMIN BAYRAMOGLU | FOTO MAGNUS SELANDER

De möttes av en slump genom jobbet. Man kanske inte kan säga att ljuv kärlek uppstod. Däremot ljuv skaparlust! Tillsammans har ­­Susanna Zacke och Sania Hedengren gjort 13 pysselböcker!
Under hösten kommer vi presentera flera av deras fantastiska idéer i Land.

Det går i en rasande fart för Sania och Susanna. Den ena boken hinner knappt lämna tryckpressarna förrän nästa är på gång. Det säger en hel del om det enorma intresset för handarbete och pyssel som vuxit fram på senare år. Men också en hel del om dem själva.
– Vi har samma smak, går i gång på samma saker och har samma tempo. Vi jobbar helt enkelt väldigt bra ihop, säger Sania.
Första boken hette Skaparlust. Men det riktigt stora genombrottet kom med deras första betongbok. Nu är de aktuella med nya boken Snabbvirkat. Och med skaparlusten i gott förvar.
– Ja, det kan man ju tycka är lite märkligt egentligen. Men vi kommer på nya idéer hela tiden. De bara poppar upp. Vi hittar inspiration på resor, på nätet, på loppis eller auktioner. Bara det här med virkning – det ena ger det andra hela tiden, säger Sania.
Att intresset för virkning är stort upptäcker de ständigt på mässor där de ställer ut. Då brukar de sitta och virka i montern och hela tiden kommer det folk fram för att titta. Inte minst barn.
– Alla föräldrar är inte lika intresserade, för en del kan inte virka. Men då kommer barnen på att mormor eller farmor kan!
Så får barnen lära sig av mormor och kan i sin tur själva lära mamma eller pappa …
– Det som är så kul med virkning är att du kan virka till ditt hem, till dig själv eller göra som vi gjort utanför mig – vi har virkat in handtaget till hissen. Vad som helst! Och du kan alltid ta med dig virkningen. Jag har till och med smugglat med mig virknålen ombord på en flygning till USA. Jag satte upp håret med den … Bara det här att kombinera olika färger i en mormorsruta – det är så roligt, man tröttnar aldrig.
Hemma har Sania ett ständigt pågående virkprojekt. Något som verkar bli en jättelik pläd.
– Så fort som jag blir virknödig sätter jag mig och virkar på den en stund. Virkning är beroendeframkallande – men det är ett bra beroende.
Att nya boken heter Snabbvirkat är ingen slump. Susanna och Sania har märkt att pysselprojekten ska vara någorlunda snabba för att läsarna verkligen ska gå i gång och förverkliga dem. En helg – max – får det ta.
– Vi brukar säga att det inte får vara för dyrt och inte för krångligt. Och så ska det gå snabbt. Och om man går ut och handlar material så ska man sätta i gång direkt, annars blir det inte av. Så man ska inte handla i god tid och lägga undan och tänka att ”det gör jag sen”. För då blir det inte av.
Drömmen blev sann. Susanna Zacke och Sania Hedengren och älskar sitt jobb – de är pysselproffs på heltid.
Drömmen blev sann. Susanna Zacke och Sania Hedengren och älskar sitt jobb – de är pysselproffs på heltid.

Betong och tapet är favoriter

Sedan är både hon och Susanna ­förespråkare till improvisation. Man får gärna följa instruktionen, men lika gärna ge sig ut i egna förvecklingar. Testa sig fram och upptäcka nya lösningar.
Lite så är det de jobbar fram sina idéer själva, genom att tänka ”utanför boxen” och hitta nya lösningar. En av deras absolut bästa idéer var när de kom på att de kunde använda tapeter när de skulle gjuta i betong.
– När vi är inne i en betongperiod går vi bara och tänker på vad vi kan gjuta i. Så såg vi en strukturtapet och började fundera på om det skulle gå att gjuta av mönstret i en betongskiva. Och det gick! Det var fantastiskt roligt när vi kom på det, minns Sania.
Det blev också ett projekt där de lyckades kombinera två stora favoritmaterial – betong och tapeter.
– Man kan göra hur mycket som helst med gamla tapeter. De behöver inte bara vara för väggarna. Man kan klä in lådfronter till en byrå, klä in dörrar eller bara sätta om en gammal konservburk. Tapeter är otroligt användbara, säger Sania.
Tittar man i böckerna ser man mycket miljöer från speciellt Susannas hem. Hennes sekelskiftesvilla funkar som något av en fotoateljé. Som läsare får man automatiskt en liten inblick i hur det ser ut hemma hos pysselproffsen själva.
– Hos mig är det mycket vitt med massor av färgstarka detaljer. Jag älskar 60- och 70-talsmönster. Hemma hos Susanna är det också mycket vitt. Fast hon älskar spröjsade fönster som hon bygger skåp av, säger Sania.
Att de skulle dela med sig för mycket av sina privatliv tycker de inte.
– Vi har en så otroligt rolig vardag och vi delar gärna med oss av den. Vi har ju en blogg också där vi beskriver vad vi gör på dagarna.

Populära ute i världen

Via bloggen får de kontakt med andra pysselintresserade, inte bara i Sverige utan från hela världen.
– Vi får kommentarer speciellt från Sydamerika. Det är många i Brasilien som följer oss. De gillar färgerna och virkningen. Det är jättekul, vi svarar på Google-spanska – och det funkar! säger Sania och skrattar.
Så bli inte förvånad om du framöver kanske hittar pysselprojekt signerade Sania och Susanna med inspiration från Sydamerika. Det är så kreativitet fungerar – man tar och man får.

2 kommentarer:

  1. Crochê é muito amor, adoro o trabalho de vocês.
    Vivi ♥

    http://casacherry.blogspot.com.br/

    SvaraRadera