onsdag 22 februari 2012

Marrakech

Inspirerande resetips om Marrakech 
som kan behövas en grå dag som denna.RIAD ORIGIN HOTELS
Behagligt boende mitt i Medinan
Riad betyder trädgård/innergård och kring den är de medeltida husen byggda, ofta med en fontän i mitten. Det här är en nyrenoverad svenskägd riad mitt i Medinan med bara några minuters promenad till det stora torget Jamaa el Fna. En lugn oas med sex rum och trevlig och hjälpsam personal. På taket finns solterrass med en avsvalkningspool. Frukosten som ingår i priset på cirka 1 000 SEK per natt/dubbelrum är generös och innehåller allt från pannkakor och croissanter till färsk frukt.
Moulay Abdelkader Dabachi 75
RESTAURANG LA ROTISSERIE DE LA PAIX
Trädgård med tält
På Rue del la Liberté ligger många exklusiva inredningsbutiker med fasta priser. Här kan man tillbringa timmar med shopping för att sen avrunda med en delikat måltid i en lugn oas. Innanför de höga murarna ligger den här charmiga gården med tält, snygga möbler, fontän och höns som strosar omkring. Maten är franskmarockansk och du äter exempelvis goda grillspett eller den klassiska rätten Tagine som serveras i en keramikgryta med lock.  
68 Rue Yougoslavie


SOUK KHEMIS
Marknaden som har allt
En jättestor marknad där marockanerna själva handlar så detta är långt ifrån en turistfälla. Utbudet är enormt och du kan hitta allt från hela badrumsinredningar, balkongräcken, dörrar, fönsterluckor och fönster till mer lätthanterliga prylar som porslin, speglar, prydnadssaker, lås och nycklar. Allt är en blandning av gammal och nytt. Ett tips är att ta en taxi för att komma hit och sen hålla koll på plånbok och väska.
Rue des Remparts
 
ARTISANAL
Varuhus med fasta priser

Ett gigantiskt varuhus med fokus på inredning. Här har alla varor fasta priser och det kan vara en fördel att ta sig en titt här först och få en uppfattning om priserna innan man ger sig ut på torgen för att pruta. Här finns möbler för flera hundratusentals kronor till mera överkomliga produkter som glas, porslin, mattor, keramik, lyktor och sittpuffar.

7 Rue de La Kasbah

 
SOUK
Souk betyder marknad
I den arabiska världen betyder souk marknad och just den här souken består av tusentals små butiker i många trånga gränder. Du hittar exempelvis tofflor, keramik, skinnväskor, sittpuffar, glas, antikviteter och mattor. Det finns inga fasta priser utan här är det endast förhandling/prutning som gäller. Det är lätt att gå vilse så ett tips är att ta med en kompass alternativt ladda ner en gps app i telefonen.

Souk mitt inne i Medinan


RIAD YIMA
Inspirerande eldorado
Efter att ha letat mig fram i soukens labyrintgränder kackade jag på porten till Riad Yima och blev glatt överraskad när jag möttes av denna färgsprakande butik och showroom med tesalong. En inspirerande miljö för den som gillar kreativa lösningar med fokus på återvinning. Kolla bara på pallarna som är gjorda av gamla coca-cola backar.
52 Derb Aajane- Rhaba Lkdima


CHLOUH ARTISANAT
Oändligt urval av lyktor
 
Lyktor kan man inte ha för många av och de passar i hemmets alla rum. Även utomhus är det fint att tända lyktor när skymningen faller. Så vill du köpa en lykta i Marrakech är det hit du ska gå. Jag har aldrig någonsin sett så många lyktor på en gång, här finns verkligen alla tänkbara former, färger och storlekar så det kan bli svårt att köpa bara en…

84 Bab Ftouh (inne i souken)


HERBORISTE AVICENNE
En fröjd för ögat   

En av många färgsprakande kryddbutiker på kryddtorget. Här säljs alla tänkbara kryddor, naturmedel, hälsokost och sköna spaprodukter. Allt är så vackert presenterat i tunnor, burkar och säckar att det är en fröjd för ögat. Att det dessutom doftar ljuvligt gör upplevelsen fulländad. Passa på att köpa hem några exotiska kryddblandningar till riktigt bra priser.

Leta dig in till torget Rahba Lakdima inne i Souken.


 
JAMAA EL FNA
Stora torget

Stort, välkänt och sevärt torg där allt händer. Det är fyllt av butiksstånd, ormtjusare, spåtanter, hästdroskor och akrobater. På kvällarna rullas matvagnar fram och du kan äta för en billig penning. Torget är kantat av caféer med takterrasser där det är kul att sitta och studera folkvimlet. Stämningen är exotisk och ljudnivån hög.


Resväskan var garanterat proppfull.
Skåpet checkade jag in som extra bagage vilket kostade ca 160 kr. 

Norwegian http://www.norwegian.com/se/ har direktflyg till Marrakech


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar