måndag 3 september 2012

Vackert till veden

 
Att gjuta ett vedställ i betong är roligt! Du bygger formen av formplyfa som sågas till och skruvas ihop till den form och storlek du vill ha. Konstruktionen är enkel men var noggrann med måtten.
 
 

Formen till vedstället bygger du av formplyfa som finns på byggvaruhuset.
Mät och såga till alla bitar till formen.
Formen består av åtta delar samt en platta som fungerar som botten.
Skruva ihop bitarna.
Ställ formen på bottenplattan med ena gaveln nedåt, skruva fast formen i bottenplattan med vinkeljärn eller lägg tyngder på så att den håller sig på plats.
Blanda glasfiberbetong och vatten i en hink med en spade eller med en visp som fästs på skruvdragaren. Glasfiberbetong finns på byggmarknaden i säckar om 25 kg med mått på förpackningen, konsistensen ska likna tjock gröt. Använd gärna handskar och munskydd.
Fyll på med betong i formen ända upp till kanten.
Vibrera med en hammare genom att slå försiktigt på formen för att få ut eventuella luftbubblor.
Låt det nu stå att brinna, torka, i cirka två dygn. Se till att det står på ett plant underlag och låt det inte stå i solen.
Vattna betongen ett par gånger under torktiden.
Lossa försiktigt vedstället från formen, skruva loss skruvarna och ta bort del för del.

 


2 kommentarer:

 1. Vi tänkte priva att gjuta en bordsskiva. Tycker ni man ska slipa den på något särskilt sätt? Har ni några tips i någon av böckerna, eller något som ni kan ge på studs+ :)
  Varma hälsningar
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Nej du behöver inte slipa skivan på något särsilt sätt. Är kanterna vassa kan man slipa dem med ett vanligt sandpapper. Om man vill kan man behandla ytan med olja eller stensåpa för att få en vattenavvisande yta.

   Radera