söndag 8 december 2013

Virka till jul

Virka. Prova på att virka en grytlapp av en mormorsruta. Eftersom den inte blir så tät är den mest som prydnad eller underlägg. Virka en mormorsruta med 9 varv. Avluta med ett varv stolpar och ytterligare två varv fasta maskor. På det sista varvet virkas 16 luftmaskor i ett av hörnen till en ögla. Variera färgerna efter tycke och smak. Vi använda garnet Soft Cotton från Järbo Garn och virknål nr 4.

a. Virka 5 luftmaskor.

b. Slut till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan.

c. Virka 2 halvstolpar med nedtag i ringen, virka 2 luftmaskor, virka 2 halvstolpar med nedtag i ringen, virka 2 luftmaskor, upprepa detta 2 gånger till. Nu har du en fyrkant med luftmaskor som bildar hörn.

d. Virka 2 halvstolpar i ena hörnet, virka 2 luftmaskor, virka 2 halvstolpar i samma hörn.
För att ta dig över till nästa hörn virkar du 1 luftmaska.
Virka 2 halvstolpar, 2 luftmaskor, 2 halvstolpar och sedan 1 luftmaska för att ta dig över till nästa hörn. Fortsätt så i de 2 andra hörnen och avsluta med en luftmaska. Fäst med en smygmaska. Klipp av garnet.


e. Byt till garn i en annan färg. Virka nästa varv på samma sätt. Virka 2 halvstolpar i ena hörnet, virka 2 luftmaskor, virka 2 halvstolpar i samma hörn. Virka 1 luftmaska och virka sedan 2 halvstolpar i nästa hål, virka 1 luftmaska. Nu är du i nästa hörn, virka 2 halvstolpar, 2 luftmaskor, 2 halvstolpar.

f. Fortsätt varvet ut och avsluta med en luftmaska och fäst sedan med en smygmaska. Följande varv virkas på samma sätt.

1 kommentar:

  1. Jag virkade också grytlappar med mormorsrutor som julklappar.
    Se på nallenochtanten.blogg.se

    SvaraRadera