söndag 23 augusti 2015

Ett härlig hem

I våras hälsade vi på hemma hos Marie Persson Enström som tillsammans med sina kollegor driver en av våra favoritbutiker Afroart. Reportaget publicerades i tidningen Drömhem & Trädgård.

Här är några smakprov från Maries färgstarka hem!


 
 
När Marie och hennes Mats flyttade ihop var det som om en virvelvind drog igenom den lilla villan. Allt gjordes om och med hennes säkra stil i kombination med makens kunskaper och idéer blev resultatet en riktig fullträff. 
Paret träffades 2009 och två år senare flyttade Marie från sin tvåa på Kungsholmen i centrala Stockholm till Mats i Tallkrogen strax utanför stan. Villan är ett så kallat egnahemshus och boytan fördelad på 70 kvadrat på entréplanet och 70 kvadrat på källarplanet. Marie är textilformgivare och driver butikerna Afroart tillsammans med fem kollegor och Mats är snickare med eget företag. Han snickrar allt från hela hus till möbler och finsnickeri. Tillsammans är de som Marie beskriver det, ett verkligt bra team.
 - Mats är jätteduktig på att hitta lösningar och kan genomföra dem berättar Marie, han är noggrann och gillar detaljer. Själv så har jag alltid mycket idéer och tycker att det är så roligt att skapa fina miljöer så vi har verkligen kul när vi jobbar ihop här hemma, fortsätter hon. 
De har gjort om i princip allt i huset. Badrummet som är placerat på källarplanet genomgick en totalrenovering och var i stort sett bara en grushög när det var som värst och även ett stambyte ingick i renoveringen. När badrummet stod klart var det helkaklat, fyllt med färgglada handdukar och utrustat med både dusch och badkar.
 - Vi köpte ett helt sprillans nytt badkar som Mats tyckte var för tråkigt eftersom det var helvitt. Han slipade ner ytan och målade om utsidan i turkost, säger Marie och skrattar. Ingenting är jobbigt och det blev jättefint.
På det nedre planet finns även parets ateljé och arbetsrum. Ett stort rum som de ännu inte känner sig riktigt klara med, planen är att skaffa ett gigantiskt stort arbetsbord som ska fyllas med symaskin, datorer, ritningar, böcker och kreativt arbetsmaterial. I gången utanför badrum och arbetsrum har Marie målat den undre delen av väggarna knallrosa och den övre i vitt. Inspirationen kommer från Maries och Mats resor till Mexico där man ofta målar på det sättet. Marie älskar det och säger att hon skulle kunna måla allt i huset till hälften för att det är så snyggt. Pricken över i:et är såklart det gula gummigolvet som gör källargången till en färgfest. På övervåningen fortsatte renoveringen med köket där köksinredningen är en mix nyinköpt och egen produktion. 
 - Mats byggde köket med modifierade standard stommar från både Ikea och Kvik som visade sig komplettera varandra på ett bra sätt. Sen gjorde han luckorna själv. Haspar och handtag i gammal stil köpte vi hos Byggfabriken. Jag inspirerades av mitt gamla kök i 30-talshuset på Kungsholmen och det passar så bra eftersom det här huset också är byggt på 30-talet. Efter mycket letande hittade vi drömbänkskivan av marmor.
Mats som tycker om att ta tillvara på gammalt material byggde matbordet av gamla golvplank, även underredet har han byggt själv och från början var hela bordet målat i vitt. Sen slipades skivan trävit och underredet målades gult och enligt Marie kan det komma att ändras med tiden, vi får se.
Övervåningen rymmer två sovrum, hall, toalett och kök/ vardagsrum i en öppen planlösning. Marie hade en idé om att bryta den öppna planlösningen och Mats byggde då den halva väggen som delar av det stora rummet på ett smakfullt och helt naturligt sätt. Den ena sidan är gjord som en hylla där vardagsporslinet ryms, på den andra sidan hänger tv:n mot soffan. När Marie flyttade in satt ett element under ett av fönstren som hon bara inte stod ut med vilket ledde till att det helt enkelt revs ut.
 - Oj, vad kallt det blev då, säjer hon och ler. Men vi hade turen att hitta precis en sån kamin vi önskade oss på Blocket i Dalarna. Vi eldar massor och saknar inte elementet…
En stor hörnsoffa i rosa dominerar i vardagsrummet och det är inte Maries val vilket man kanske kan tro, paret letade länge och noga efter en soffa som de ville ha. Marie hade en blyertsgrå i tankarna men Mats såg framför sig en rosa soffa och då blev det rosa. Soffbordet som har formen av en klassisk amerikansk sheriffstjärna har Mats byggt och de är båda nöjda med den vågade kombinationen rosa soffa och rött soffbord.
 
Namn: Marie Persson Enström
Familj: Maken Mats Enström och bonusdottern Wilma 20 år.
Bor: Egnahemshus byggt 1934 i Tallkrogen söder om Stockholm.
Gör: Textilformgivare och en av sex delägare i butikerna Afroart, afroart.se
Brinner för: Färg och detaljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar