tisdag 31 januari 2017

Hemma hos keramikerna Mia Blanche Settergren

PÅ SÖDERS HÖJDER

Med ett helt eget våningsplan högst upp i huset och en magnifik utsikt över Stockholms ström kan man inte annat än att stortrivas. Här har keramikern Mia Blanche Settergren bott med sin familj i över 20 år.


Mia berättar att alla tidigare hyresgäster i våningen har bott där lika länge eller längre, det betyder att våningen har haft endast ett fåtal hyresgäster sedan 1930-talet då huset stod klart. Huset ritades redan 1927 av arkitekten Ragnar Östberg som även ritade Stadshuset.

-          Vi fick den genom ett byte för över 20 år sen, de som bodde här behövde hiss och huset saknar hiss. Men som tur var hade vi en hiss och bytet blev av, berättar Mia.

Våningen har en yta på 216 kvadrat som är fördelade på fyra sovrum, en matsal, vardagsrum och så mellanrummet som Mia kallar det. Det är det rum man kommer först in i efter hallen. Där är väggarna rosa och möblemanget består av containerfynd i form av rottingmöbler och en divan som Mia låtit klä om i krämfärgad sammet. Eftersom bostaden ligger över ett helt våningsplan vetter alla sidor utåt, den ena långsidan mot Strömmen och Djurgården och den andra mot gatan, utmed båda dessa sidor löper en smal balkong vilket gör att de flesta rummen har balkongdörrar, även badrummet. Och utsikten är magisk.

-          Vi tröttnar aldrig på att se ut över vattnet, Djurgården och Stockholm som breder ut sig. Det är fantastisk vackert kvällstid när det lyser. På somrarna har vi dessutom tillgång till gratiskonserter eftersom Gröna Lund ligger precis mitt emot. När vinden blåser hitåt kan vi sitta på balkongen och lyssna, säger Mia glatt.

Matsalens väggar är helt klädda med träpanel från golv till tak vilket skapar en speciell stämning, här ryms upp till 45 personer sittandes vid två långbord, vilket i och för sig inte händer så ofta påpekar Mia. Vardagsrummet är enormt och med fyra balkongdörrar med stora fönster blir det också väldig ljus och luftigt. Här ordnar Mia med familj ibland små privata konserter då hennes bror Christian Bergqvist spelar fiol medan pianisten Roland Pöntinen slår sig ner bakom pianot.

-          Alla i familjen har ett musikintresse och spelar utom jag själv säger Mia, så ett piano är självklart!

Mia utbildade sig till jurist för många år sen för att vara duktig som hon uttrycker det, efter examen jobbade hon flera år på numera nedlagda myndigheten Utlänningsnämnden men det kändes aldrig riktigt bra till hundra procent. Hon har alltid älskat att skapa och materialen varierar. Hon syr, målar, virkar, odlar och jobbar i lera. När hon av olika tillfälligheter fick en plats hos en grupp keramiker tog just keramiken över men på ett hobbystadium.

-          Det var när kaféet på Boos Handelsträdgård ville köpa mina muggar både till sitt café och till butiken som jag insåg att jag kunde sälja min keramik. Sen blev det snabbt en heltidssyssla. Jag gör det jag själv vill ha och tycker om och behöver, förklarar hon. Jag gör allt till mig själv först och använder produkterna hemma i köket, att andra också vill ha det känns enormt smickrande, fortsätter hon.  
Mias keramik har mjuka former, ofta lite oregelbundna, glaseringen är ljus i pastelliga toner. Hon kavlar leran och får fram ett original som hon sedan gör en gipsform av och häller flytande lera i. Processen är lång och stegen många. Mia tillverkar allt själv i ateljén/butiken som hon driver med kollegan Anna Svensson. De säljer via butiken eller nätet och anordnar populära keramikkurser.

-          Drömmen vore att samarbeta med någon som höll i marknadsföring och försäljning så att jag kunde fokusera på skapandet. Jag har så många idéer som jag aldrig hinner genomföra…

Hemma i hennes kök är hyllorna fyllda med den egna keramiken, vackra fat, skålar, muggar, ljuslyktor, allt som kan behövas i ett kök och matsalsbordet står dukat med tallrikar i blandade pastelliga toner. Familjens kök är precis nyrenoverat, från ett skruttigt kök med omaka inredning är det nu ljust och charmigt. De originalluckor som fanns är sparade och resten kompletterades med luckor från Ikea. Bänkskivor i Carraramarmor och öppna hyllor istället för överskåp.

-          Öppna hyllor är det bästa som finns, de ger trivsel direkt, säger Mia, hennes bästa inredningstips!     

Faktaruta:

Namn: Mia Blanche Settergren.
Familj: Maken Ole, barnen Jacob 28 år, Celina 26 år, Freja 17 år och Sixten 11 år, de två äldsta är utflyttade.
Bor: Våning på 217 kvadrat på Söders höjder i Stockholm.
Gör: Keramiker och formgivare, driver ateljén Keramikerna tillsammans med Anna Svensson.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar