tisdag 16 oktober 2012

Textil


Ikea kommer den 1 december att börja sälja en textilkollektion i begränsad upplaga. Ser fint ut!
 

 
 
Ikea berättar om kollektionen:

Det finns inte en berättelse om FJÄLLTÅG textilier – det finns flera. Alla delar bär på en egen historia, bokstavligt talat. Den finklädda kvinnan från 1900-talets början som pryder designer Mina Karamis sammetskudde är ett exempel. Sybehören som designer Maria Bergström tecknat för hand på ett påslakan är ett annat.

FJÄLLTÅG utgår från mötet mellan dåtid och nutid. Det enkla och det romantiska. Det massproducerade och det handgjorda. Inspirationen hämtas från Sverige vid 1880–1920, en tid då samhället stod med ena foten i industrialismen och den andra i bondesamhället. Kollektionen tar vara på, och för vidare, kunskapen om textil och alla dess möjligheter. Från en tid då själva materialet utgjorde en del av paletten, och färgerna baserades på naturliga pigment. Då lappning och lagning var en del av textilens livscykel; ett slags naturligt återbruk där påslakan fick nytt liv som kuddfodral eller en del av ett lapptäcke. FJÄLLTÅG handlar, kort och gott, om kärleken till hantverket och textilen.

1 kommentar:

  1. Jätte,jätte,jättesnyggt!!! men jag undrar/tror kanske... snart finns det ingen plats för den lilla designern... prismässigt, designmässigt... om allt köps upp av de stora företagen. Marknaden styr... Men vem vill inte ut på den stora marknaden? var och en står ju sig själv närmast och vill väl ha ut mesta möjliga för sina saker, så då det blir konkurrens...vem är bäst? vem gör vackrast saker? har dom bästa idéerna? osv... Hur man vrider och vänder på det så är det dom stora som styr. Lite skönt att gå har i sin lilla värld och fundera på både stora och små "världsproblem" ;)

    Allt gott!!
    //lisamaja

    SvaraRadera