onsdag 8 augusti 2012

Gladare glasveranda
Med ett slitet furugolv, smutsgrå väggar och ett ofräscht tak var ju glasverandan inte den mest inspirerande miljö man kan tänka sig, men den hade ju potential! Byggd någon gång under slutet av 1800-talet med vackra detaljer som pärlspontstak, timrade väggar och underbara spröjsade fönster. Tyvärr var verandan helt och hållet bortglömd, en yta som aldrig användes till något vettigt, möjligen fick den agera förråd åt gamla prylar då och då.

Vi började med taket som målades vitt med Alcro Designers helvita kulör Snö, vi använde en färg för snickerier eftersom taket är klätt med pärlspont. Vilket lyft bara det, känslan för takhöjden ökade rejält när taket blev ljust och fräscht. Sen var det dags för väggarna som målades med samma kulör och samma färg eftersom de också är av trä. I gamla hus är det ofta fullt av glipor i både tak, väggar och kring lister, det gör att intrycket inte blir riktigt perfekt trots att man målar. För att råda bot på detta kan man dra en sträng vit latexfog i glipan vilket faktiskt gör underverk till helhetsintrycket. Vi drog rätt många latexfogar på verandan innan vi var nöjda och resultatet blev väldigt fint. Planen var att även golvet skulle målas vitt, efter tvätt och slipning av de gamla planken målades golvet två gånger med golvfärgen Entré från Alcro, en vattenbaserad tålig golvfärg i vitt. Även element och fönster fick sig en omgång med målarpenseln.

Det är alltid roligt att kunna använda det som redan finns på plats, här var det en gammal brun kista och en korgmöbel som vi gärna ville få användning av i inredningen på den nya verandan. Kistan tvättades ren och sen kunde vi måla även den med samma snickerifärg som till väggarna. Korgmöbeln förseddes med nya fina dynor, att den fortfarande är lite avskavd är bara charmigt. Temat för verandans nya inredning blev second hand och loppis, allt är köpt begagnat, både möbler, prylar och textil. Vi köpte in ett antal gamla kaffekannor som här har fått nytt liv i form av blomkrukor. Det är alltid kul att hitta nya användningsområden för gamla saker. Vi köpte ett pelarbord och en spegelram på loppis som bägge målades i vitt, ramen förseddes med ett spegelglas hos glasmästaren. Ett litet spröjsat fönster som vi hittade på en gårdsloppis gav inspiration till att bygga det lilla väggskåpet där fönstret blev skåpsdörren. En passande detalj i inredningen är det nygamla vägguttaget i svart som är så snyggt att det helt plötsligt inte stör med en väggkontakt. En sista liten grej som höjer mysfaktorn på verandan är de söta stearinljusen som vi gjorde i gamla udda porslinskoppar.
4 kommentarer:

 1. Oh my...can i come over and live in your veranda?
  i just love every bit and detail of it!

  xx

  SvaraRadera
 2. Jättesött!!! Där skulle jag gärna sjunka ner i goa korgfåtöljen och läsa alla mina inredningstidningar som just nu ligger på hög och väntar. Det är bara det där med tiden...visst ska man prioritera...kanske det kan bli en stund på nya uteplatsen ikväll (om vädret tillåter) i våra "nya" återanvända korgstolar.

  Ha en fin dag!
  //lisamaja

  SvaraRadera
 3. Oj oj oj vad snyggt!! Så himla fint ni gjort det!! Härligt!

  SvaraRadera